ΙΟΡΔΑΝΙΔΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Όνομα: Φωτεινή
Επίθετο: Ιορδανίδου
Τόπος γέννησης: Καβάλα
Τόπος καταγωγής: Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής
Σπουδές: Παιδαγωγική Ακαδημία, Σχολή Νηπιαγωγών
Γλώσσες: Αγγλικά
Ενδιαφέροντα: μπιρίμπα
E-mail:fiordanidou at gmail.com


Σενάριο διδασκαλίας Μελέτη περιβάλλοντος Β’ τάξης «Τα φυτά» Λογισμικά: Kidspiration, Hotpotatoes και, Internet Browsers Κλικ εδώ

ΑΝΑΦΟΡΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ/ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ονοματεπώνυμο: Ιορδανίδου Φωτεινή
Ειδικότητα: ΠΕ 70
Τάξη: Β΄
Γνωστικό αντικείμενο: Μελέτη περιβάλλοντος
Θεματική ενότητα: Τα φυτά
Σχολείο: 7/θ Δημοτικό Σχολείο Νέων Μουδανιών
Τάξη: Β2΄
Αριθμός παιδιών: 18
Εξοπλισμός: Εργαστήριο Πληροφορικής
Λογισμικό: Kidspiration, Hotpotatoes

1η Δραστηριότητα

«Γνωριμία με το λογισμικό kidspiration»
Ημερ/νια: 26-03-2010
Διάρκεια: 1 διδακτική ώρα (45 λεπτά)
Τρόπος εργασίας: ανά δύο στον H/Y
Στόχοι:
• Να γνωρίσουν τα παιδιά το λογισμικό ( να ψάχνουν στη βιβλιοθήκη του και με
«σύρε και άσε» του ποντικιού να μεταφέρουν εικόνες στην οθόνη εργασίας του)
• Να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να συνεργαστούν
• Να εμπλουτίσουν τον προφορικό τους λόγο και την εκφραστική τους ικανότητα.
Από την επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή οι μαθητές ανοίγουν την αποθηκευμένη εργασία.
Πατώντας στο παραπάνω εικονίδιο, το λογισμικό μας μεταφέρει σε ένα περιβάλλον όπου τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν τα ίδια ένα δέντρο, μεταφέροντας σε αυτό πρώτα τα φύλλα του και από τη βιβλιοθήκη του λογισμικού να επιλέξουν ένα κόκκινο μήλο και να το σύρουν πολλές φορές στα κλαδιά του. Στη συνέχεια είχαν τη δυνατότητα να σύρουν και άλλα φυτά στην οθόνη εργασίας.
Η δραστηριότητα κύλησε ομαλά και άρεσε ιδιαίτερα στα παιδιά. Ιδιαίτερα προβλήματα δεν υπήρξαν. Τα περισσότερα παιδιά του τμήματος φοιτούν στο Ολοήμερο Τμήμα του σχολείου και γιαυτό το λόγο είναι εξοικειωμένα με το σύρε κι άσε.

2η Δραστηριότητα

«Διαχωρίζουμε τα φυτά σε δέντρα-θάμνους-πόες»
Ημερ/νια: 14-04-2010
Στόχοι:
• Να εξοικειωθούν οι μαθητές περισσότερο με το λογισμικό kidspiration
• Να ομαδοποιήσουν τα φυτά σε δέντρα, θάμνους, πόες
• Να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να συνεργαστούν
• Να εμπλουτίσουν τον προφορικό τους λόγο και την εκφραστική τους ικανότητα.

Με αφόρμηση εικόνες του βιβλίου, από το κεφάλαιο τα φυτά, συζητήσαμε με τους μαθητές για τα διάφορα είδη των φυτών (μικρά, μεγάλα, με λεπτό ή χοντρό βλαστό, μονοετή ή πολυετή κτλ και καταλήξαμε στο διαχωρισμό τριών κατηγοριών (πόες, θάμνοι, δέντρα)
Από την επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή οι μαθητές άνοιξαν την
αποθηκευμένη εργασία πατώντας το αντίστοιχο εικονίδιο.
Πατώντας στο παραπάνω εικονίδιο, το λογισμικό μας μετέφερε σε ένα περιβάλλον όπου οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να σύρουν με το ποντίκι τους εικόνες με διάφορα είδη φυτών μέσα σε τρία κυκλάκια-κατηγορίες (δέντρα, θάμνους, πόες) (Φύλλο εργασίας 2).
Η δραστηριότητα κύλησε ομαλά και άρεσε ιδιαίτερα στα παιδιά. Συνεργάστηκαν μεταξύ τους όπου χρειάστηκε και έδειξαν ιδιαίτερη χαρά και ενδιαφέρον. Οι στόχοι που τέθηκαν επετεύχθησαν . Ο χρόνος ήταν αρκετός για να συμπληρώσουν και από τη βιβλιοθήκη του λογισμικού μερικά ακόμη φυτά.

3η Δραστηριότητα

«Αναγνωρίζουμε τα κύρια μέρη των φυτών»
Ημερ/νια: 21-04-2010
Στόχοι:
• Οι μαθητές να αναγνωρίζουν τα κύρια μέρη των φυτών (ρίζες, βλαστούς, φύλλα)
• Να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να συνεργαστούν
• Να εμπλουτίσουν τον προφορικό τους λόγο και την εκφραστική τους ικανότητα.
Έγινε συζήτηση στο εργαστήριο για τα μέρη των φυτών με αφορμή την εικόνα του βιβλίου. Συζητήσαμε τη λειτουργία του κάθε μέρους των φυτών ( ρίζα, βλαστός, κορμός, φύλλα, άνθη, καρποί)
Από την επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή οι μαθητές άνοιξαν την
αποθηκευμένη εργασία πατώντας το αντίστοιχο εικονίδιο.
Πατώντας στο παραπάνω εικονίδιο, το λογισμικό μας μετέφερε σε ένα περιβάλλον όπου οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να σύρουν με το ποντίκι τους εικόνες με ρίζες, βλαστούς, φύλλα των φυτών μέσα σε τρία κυκλάκια-ομάδες (ρίζες, βλαστούς, φύλλα) (Φύλλο εργασίας 3).
Η δραστηριότητα άρεσε στα παιδιά. Συνεργάστηκαν μεταξύ τους όπου χρειάστηκε και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον. Οι στόχοι επετεύχθησαν και ο χρόνος ήταν αρκετός.

4η Δραστηριότητα

«Ξεχωρίζουμε τους κορμούς από τους βλαστούς»
Ημερ/νια: 22-04-2010
Στόχοι:
• Να ξεχωρίσουν οι μαθητές τους κορμούς από τους βλαστούς
• Να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να συνεργαστούν
• Να εμπλουτίσουν τον προφορικό τους λόγο και την εκφραστική τους ικανότητα.
Με το σύνολο των μαθητών βγήκαμε στον περίβολο του σχολείου, παρατηρήσαμε διάφορα είδη φυτών και επικεντρώσαμε την προσοχή μας στους βλαστούς. Καταλήξαμε ότι υπάρχουν δύο βασικά είδη: οι βλαστοί από ξύλο (κορμοί) σε δέντρα και θάμνους και οι πράσινοι, τρυφεροί, λεπτοί βλαστοί στις πόες. Στη συνέχεια, στο εργαστήρι Η/Υ, από την επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή οι μαθητές άνοιξαν την αποθηκευμένη εργασία πατώντας το αντίστοιχο εικονίδιο.
Πατώντας στο παραπάνω εικονίδιο, το λογισμικό μας μετέφερε σε ένα περιβάλλον όπου οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να σύρουν με το ποντίκι τους εικόνες με διάφορα είδη βλαστών μέσα σε δύο κυκλάκια-κατηγορίες (κορμοί, βλαστοί) (Φύλλο εργασίας 4).
Η δραστηριότητα άρεσε στα παιδιά και εργάστηκαν με χαρά. Συνεργάστηκαν μεταξύ τους όπου χρειάστηκε και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον. Οι στόχοι της δραστηριότητας επετεύχθησαν . Ο χρόνος ήταν αρκετός για την ολοκλήρωση της εργασίας.

5η Δραστηριότητα (Αξιολόγηση)

«Συνθέτοντας φυτά από τα κύρια μέρη τους»
Ημερ/νια: 28-04-2010
Στόχοι:
• Οι μαθητές να καταφέρουν να αναγνωρίσουν τα κύρια μέρη συγκεκριμένων φυτών και να τα συνθέσουν φτιάχνοντας τα φυτά

Στο εργαστήριο οι μαθητές και από την επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή τους άνοιξαν την αποθηκευμένη εργασία πατώντας το αντίστοιχο εικονίδιο. Πατώντας στο παραπάνω εικονίδιο, το λογισμικό μας μετέφερε σε ένα περιβάλλον όπου οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να σύρουν με το ποντίκι τους εικόνες με ρίζες, βλαστούς, φύλλα συγκεκριμένων φυτών και στη συνέχεια να συνθέσουν τρία διαφορετικά φυτά. (Φύλλο εργασίας 5).
Η δραστηριότητα άρεσε πολύ στα παιδιά και με αμείωτο ενδιαφέρον την ολοκλήρωσαν. Η συνεργασία για τις περισσότερες ομάδες ήταν απαραίτητη και εποικοδομητική. Υπήρξε στην αρχή η δυσκολία σε αρκετούς να τοποθετήσουν σωστά τα κύρια μέρη στα αντίστοιχα φυτά. Ύστερα από πολλούς συνδυασμούς και συζητήσεις κατέληξαν στα σωστά αποτελέσματα. Οι στόχοι επετεύχθησαν . Ο χρόνος ήταν αρκετός.

6η Δραστηριότητα (Αξιολόγηση)

«Το φυτοσταυρόλεξο»
Ημερ/νια: 4-05-2010
Στόχοι:
• Οι μαθητές να καταφέρουν να απαντήσουν σωστά σε ερωτήσεις κατανόησης όλης της ενότητας «τα φυτά».
Από την επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή οι μαθητές άνοιξαν την αποθηκευμένη εργασία " το φυτοσταυρόλεξο" πατώντας το αντίστοιχο εικονίδιο. Συζητήσαμε τη διαδικασία συμπλήρωσης του σταυρόλεξου. Οι μαθητές συμπλήρωσαν το σταυρόλεξο αρκετά εύκολα , γιατί τους δόθηκε η ευκαιρία να χρησιμοποιούν τη βοήθεια και χωρίς να έχουν περιορισμό με χρόνο.Η δραστηριότητα κάλυψε όλο το χρόνο του μαθήματος και άρεσε στα παιδιά. Οι στόχοι επετεύχθησαν για όλους τους μαθητές.

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License