ΜΑΛΑΚΟΖΗ ΑΝΝΑ

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Όνομα: Αννα
Επίθετο:Μαλακόζη
Τόπος γέννησης: Ν.Τρίγλια
Τόπος καταγωγής: Ν.Τρίγλια
Σπουδές: Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Α.Π.Θ
Γλώσσες: Proficiency in English
Ενδιαφέροντα: Διάβασμα, χορός αλλά δυστυχώς δεν έχω χρόνο για τίποτα
E-mail:moc.liamg|18lamana#moc.liamg|18lamana

ΑΝΑΦΟΡΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ Μαλακόζη Άννα
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ Νηπιαγωγός
ΤΑΞΗ Νηπιαγωγείο
ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Μαθηματικά
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Σχήματα,ταξινομήσεις

1η δραστηριότητα

Στο περιβάλλον του λογισμικού η σελίδα με την καλυμμένη εικόνα και η σελίδα με τα κυκλάκια που σχηματίζουν αντικείμενα (γνωριμία με το ποντίκι, αριστερό κλικ)
Ημερομηνία 14/4/ 2010
Διάρκεια 60 λεπτά
Αριθμός παιδιών 11 νήπια σε σύνολο 24 παιδιών(τα 13 προνήπια δεν συμμετείχαν στις δραστηριότητες
Εξοπλισμός Ένας φορητός υπολογιστής (laptop)
Λογισμικό GCOMPRIS
Στόχος να μετακινούν το ποντίκι στο σημείο που θέλουν και να επιλέγουν το συγκεκριμένο αντικείμενο που υπάρχει εκεί
Στο λογισμικό του GCOMPRIS τα νήπια εξασκήθηκαν στην χρήση του ποντικιού και στο πάτημα του αριστερού κουμπιού προσπαθώντας να <σβήσουν > με το σφουγγάρι τα τετραγωνάκια που κάλυπταν την εικόνα και στη συνέχεια πατώντας πάνω στο μπλε κυκλάκι σχημάτιζαν ένα αντικείμενο

Αξιολόγηση της δραστηριότητας

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν στη θέα του η/υ και ανυπομονούσαν να εργαστούν σε αυτόν καθώς ήταν πρώτη φορά που μπήκε η/υ στην τάξη Εργάστηκαν ανά δύο στη γωνιά του η/υ που δημιουργήθηκε ειδικά για την εφαρμογή των δραστηριοτήτων αφού δόθηκαν οι σχετικές οδηγίες από τη νηπιαγωγό όσον αφορά τη δραστηριότητα αλλά και τον τρόπο που εφάπτονται τα δάχτυλα στο ποντίκι. Τα 7 από τα 11 νήπια δήλωσαν πως είχαν υπολογιστή στο σπίτι αλλά τα 4 από αυτά δεν τον είχαν χρησιμοποιήσει. Μόνο ένα (το οποίο μάλιστα είχε δηλώσει πως απασχολούνταν και στο σπίτι στον υπολογιστή )είχε πρόβλημα στη χρήση και κίνηση του ποντικιού το οποίο ήταν μικρό σε μέγεθος και αγοράστηκε ειδικά για τα νήπια. Τα νήπια ολοκλήρωναν τη δραστηριότητα με σχετική ευκολία εκτός από το νήπιο που δεν τοποθετούσε σωστά τα δάχτυλα και για αυτό χρειάστηκε περισσότερο χρόνο από τα άλλα παιδιά Ο χρόνος ήταν αρκετός για να εργασθούν στον υπολογιστή όλα τα νήπια και ο στόχος που τέθηκε επιτεύχθηκε .

2η δραστηριότητα

Στο περιβάλλον του λογισμικού η σελίδα με τα παζλ και η σελίδα με τον πύργο του Ανόι (μετακίνηση αντικειμένων με το ποντίκι-σύρε και άσε)
Ημερομηνία 16/4 /2010
Διάρκεια 60 λεπτά
Αριθμός παιδιών 11 νήπια
Εξοπλισμός Ένας φορητός υπολογιστής (laptop)
Λογισμικό GCOMPRIS
Στόχος να επιλέγουν ένα κομμάτι από παζλ και με το ποντίκι να το τοποθετούν στη σωστή θέση ώστε να σχηματιστεί η εικόνα (τα παζλ ήταν πίνακες ζωγραφικής )

Αξιολόγηση της δραστηριότητας

Η δραστηριότητα άρεσε πολύ στα παιδιά καθώς παίζουν πολύ συχνά με παζλ και τα περισσότερα ανταποκρίθηκαν πολύ καλά και επέμεναν να παίξουν ξανά και ξανά. Το κοριτσάκι που δυσκολευόταν στο πιάσιμο του ποντικιού δεν τα κατάφερε και τόσο καλά καθώς είχε μόνιμα πατημένο το αριστερό κουμπί και όταν έπρεπε να το πατήσει το άφηνε. Καθώς εργάζονταν ανά δύο τη βοηθούσε συχνά το νήπιο που καθόταν μαζί της και κατάφερε μόνο να συνθέσει ένα παζλ των 6 κομματιών μόνη της ύστερα από πολύ προσπάθεια και χρειάστηκε σχεδόν τον τετραπλάσιο χρόνο από τους άλλους Κάποια νήπια ήθελαν να παίξουν κι άλλο στον υπολογιστή και έτσι τους έδωσα τη δραστηριότητα όπου παίρνουν από μία στήλη πλάκες χρωματιστές διαφορετικού μεγέθους η μία με την άλλη και τις τοποθετούν σε μια άλλη στήλη σχηματίζοντας ένα δεδομένο μοτίβο .Τα παιδιά τα κατάφεραν πολύ καλά και μάλιστα ένα από αυτά που είχε δηλώσει πως στο σπίτι οι γονείς του παρόλο που έχουν υπολογιστή δεν του επέτρεπαν να <παίξει> χειριζόταν το ποντίκι με αρκετή ευκολία . Χρειάστηκε λίγο περισσότερος χρόνος για να εκτελέσουν και τη δεύτερη δραστηριότητα τα παιδιά και έτσι προστέθηκαν άλλα 30 λεπτά στη διάρκεια της δραστηριότητας. Οι στόχοι επιτεύχθηκαν και τα παιδιά ήταν ενθουσιασμένα που έφτιαχναν παζλ στον υπολογιστή και κατασκεύαζαν πύργους.

3η δραστηριότητα

Φύλλο εργασίας 1( ομαδοποίηση ως προς το χρώμα)
Ημερομηνία 21/4 /2010
Διάρκεια 30 λεπτά
Αριθμός παιδιών 11 νήπια
Εξοπλισμός Ένας φορητός υπολογιστής (laptop)
Λογισμικό kidspiration
Στόχος Nα ομαδοποιήσουν –ταξινομήσουν τα σχήματα με ένα κριτήριο , το χρώμα
Τα παιδιά καλούνται να γεμίσουν τα σακίδια με σχήματα του ίδιου χρώματος σε έτοιμο φύλλο εργασίας που δίνεται από τη νηπιαγωγό έτσι ώστε κάθε σακίδιο να είναι έχει διαφορετικό χρώμα- επιλέγουν εκείνα σε ποιο σακίδιο θα μπει το κάθε χρώμα. Οι οδηγίες δίνονται προφορικά σε κάθε ομάδα παιδιών καθώς εργάζονται ανά δύο στον η/υ.

Αξιολόγηση της δραστηριότητας

Όλα τα νήπια ,εκτός από ένα που δεν ήθελε να συμμετέχει καθόλου , εργάστηκαν με πολύ ενθουσιασμό και με εξαίρεση το νήπιο που δυσκολευόταν και στα προηγούμενα φύλλα εργασίας με την εκμάθηση της χρήσης του ποντικιού, ολοκλήρωσαν τη δραστηριότητα με μεγάλη ευκολία και με επιτυχία αναγνωρίζοντας τα χρώματα και αιτιολογώντας τις επιλογές τους και εξηγώντας γιατί άφηναν έξω από τα σακίδια κάποια χρωματιστά σχήματα. Η δραστηριότητα ολοκληρώθηκε σε μικρότερο χρονικό διάστημα από τον εκτιμώμενο χρόνο και ο στόχος που τέθηκε επιτεύχθηκε.

4η δραστηριότητα

Φύλλο εργασίας 2( ομαδοποίηση ως προς το σχήμα)
Ημερομηνία 22/4 /2010
Διάρκεια 30 λεπτά
Αριθμός παιδιών 11 νήπια
Εξοπλισμός Ένας φορητός υπολογιστής (laptop)
Λογισμικό kidspiration
Στόχος Nα ομαδοποιήσουν –ταξινομήσουν τα σχήματα με ένα κριτήριο , το σχήμα
Τα παιδιά καλούνται να γεμίσουν τα σακίδια με ίδια σχήματα ανεξαρτήτου χρώματος σε έτοιμο φύλλο εργασίας που δίνεται από τη νηπιαγωγό έτσι ώστε κάθε σακίδιο να έχει διαφορετικά σχήματα- επιλέγουν εκείνα σε ποιο σακίδιο θα μπει το κάθε σχήμα. Οι οδηγίες δίνονται προφορικά σε κάθε ομάδα παιδιών καθώς εργάζονται ανά δύο στον η/υ

Αξιολόγηση της δραστηριότητας

Το φύλλο εργασίας ήταν γνώριμο πλέον και τα νήπια δεν είχαν καμία δυσκολία ούτε να επιλέγουν τα σχήματα και να τα μετακινούν ούτε να γεμίσουν κάθε σακίδιο με διαφορετικά σχήματα. Η δραστηριότητα ολοκληρώθηκε με επιτυχία με μόνη εξαίρεση το νήπιο που δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει σωστά το ποντίκι και θέλησε να δείχνει με το δάχτυλο που θα πηγαίνει το κάθε σχήμα. Το κοριτσάκι που είχε αρνηθεί να πάρει μέρος στην 3η δραστηριότητα την τέταρτη την ολοκλήρωσε με μεγάλη ευκολία και έτσι της δόθηκε και το 1ο φύλλο εργασίας στο οποίο δεν είχε καμία δυσκολία . Τα νήπια στο τέλος της δραστηριότητας ονόμαζαν τα σχήματα και εξηγούσαν τις κινήσεις τους . Ο εκτιμώμενος χρόνος ήταν αρκετός και ο στόχος που τέθηκε επιτεύχθηκε.

5η δραστηριότητα

Φύλλο εργασίας 3( ομαδοποίηση ως προς το σχήμα και το χρώμα)
Ημερομηνία 26/4 /2010
Διάρκεια 30 λεπτά
Αριθμός παιδιών 11 νήπια
Εξοπλισμός Ένας φορητός υπολογιστής (laptop)
Λογισμικό kidspiration
Στόχος Nα ομαδοποιήσουν –ταξινομήσουν τα σχήματα με δύο κριτήρια, το σχήμα και το χρώμα
Τα παιδιά καλούνται να γεμίσουν τα σακίδια με όμοια σχήματα του ιδίου χρώματος σε έτοιμο φύλλο εργασίας που δίνεται από τη νηπιαγωγό έτσι ώστε κάθε σακίδιο να έχει συγκεκριμένα σχήματα που θα έχουν και το ίδιο χρώμα - επιλέγουν εκείνα σε ποιο σακίδιο θα μπουν τα ίδια σχήματα -χρώματα . Οι οδηγίες δίνονται προφορικά σε κάθε ομάδα παιδιών καθώς εργάζονται ανά δύο στον η/υ αλλά και στο φύλλο εργασίας υπάρχει πάνω από κάθε σακίδιο το κάθε σχήμα χρωματισμένο ανάλογα

Αξιολόγηση της δραστηριότητας

Με εξαίρεση το νήπιο που είχε δυσκολία στη χρήση του ποντικιού( στο σύρε και άσε)τα υπόλοιπα ολοκλήρωσαν τη δραστηριότητα αρκετά εύκολα και γρήγορα. Το νήπιο που είχε τη σχετική δυσκολία κατεύθυνε με τα δάχτυλα τα σχήματα αλλά δεν αιτιολογούσε τις επιλογές της παρότι ήταν σωστές(το συγκεκριμένο νήπιο έχει πρόβλημα στην ομιλία-πρωτομίλησε τεσσάρων χρονών και σπάνια μιλά)Η δραστηριότητα ολοκληρώθηκε πιο νωρίς απ’ ότι προβλεπόταν ,τα παιδιά έδειξαν αρκετό ενδιαφέρον και ο στόχος που τέθηκε επιτεύχθηκε.

6η δραστηριότητα

Φύλλο εργασίας 4 (ελεύθερη σύνθεση εικόνας με προτεινόμενα σχήματα και χρώματα από ένα σύνολο πολλών επιλογών)
Ημερομηνία 30/4 /2010
Διάρκεια 60 λεπτά
Αριθμός παιδιών 11 νήπια
Εξοπλισμός Ένας φορητός υπολογιστής (laptop)
Λογισμικό kidspiration
Στόχος Nα συνθέσουν μια εικόνα, να δημιουργήσουν μία κατασκευή αναγνωρίζοντας και επιλέγοντας από ένα σύνολο χρωματιστών σχημάτων μόνο αυτά που τους ζητούνται.
Τα παιδιά καλούνται να συνθέσουν μια εικόνα με συγκεκριμένα σχήματα και χρώματα και να ονομάσουν τι κατασκεύασαν . Οι οδηγίες δίνονται προφορικά σε κάθε ομάδα παιδιών καθώς εργάζονται ανά δύο στον η/υ. Σε κάθε παιδί προτείνονται διαφορετικά σχήματα και χρώματα .Στο φύλλο εργασίας υπάρχουν πολλά χρωματιστά σχήματα και σε διαφορετικά μεγέθη έτσι ώστε να βοηθηθούν τα παιδιά να συνθέσουν όποιο σχέδιο επιθυμούν.

Αξιολόγηση της δραστηριότητας

Τα παιδιά εργάστηκαν με πολύ ενθουσιασμό σε αυτήν τη δραστηριότητα και έδειξαν ενδιαφέρον περισσότερο από τις προηγούμενες γιατί δημιουργούσαν κάτι μόνα τους. Ζήτησαν μάλιστα να την επαναλάβουν και δόθηκε η υπόσχεση την επόμενη φορά να θέσουν τα ίδια τα κριτήρια επιλογής των σχημάτων και χρωμάτων .Άλλωστε το νήπιο (το κοριτσάκι που είχε αρνηθεί να δουλέψει στην 3η δραστηριότητα το 1ο φύλλο εργασίας)που τελευταίο εκτελούσε τη δραστηριότητα ζήτησε τα σχήματα με τα οποία της ζητήθηκε να συνθέσει την εικόνα που ήθελε να είναι συγκεκριμένου χρώματος Ένα νήπιο που έχει η/υ σπίτι και ασχολείται πρόσθετε περισσότερα σχήματα από τη βιβλιοθήκη των σχημάτων και κάποιο άλλο που δεν έχει υπολογιστή βλέποντας εμένα να αλλάζω το χρώμα σε κάποια σχήματα επιχείρησε να κάνει το ίδιο προσπαθώντας να αλλάξει και μέγεθος γιατί χρειαζόταν μικρότερα σχήματα .Όταν κάθε παιδί ολοκλήρωνε την κατασκευή του την εκτυπώναμε και αυτό τα χαροποίησε ιδιαίτερα . Μάλιστα έρχονταν στο γραφείο για να δουν πως γίνεται η εκτύπωση! Ένα νήπιο εργαζόταν με αργούς ρυθμούς αλλά τα κατάφερε και από τα 11 παιδιά μόνο το νήπιο που δυσκολευόταν στο χειρισμό του ποντικιού δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη δραστηριότητα παρότι της δόθηκε αρκετός χρόνος, μέχρι που κουράστηκε και τα παράτησε.Ο χρόνος ήταν αρκετός για ναδημιουργήσουν όλα τα παιδιά τις κατασκευές τους και ο στόχος επιτεύχθηκε.

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License