ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΝΙΚΟΣ

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Όνομα: Νικόλαος
Επίθετο:Προδρόμου
Τόπος γέννησης: Ν. Μουδανιά
Τόπος καταγωγής: Ν. Μουδανιά Χαλκιδικής
Σπουδές:
Γλώσσες:
Ενδιαφέροντα:
E-mail:pronikos at in.gr


Δραστηριότητες - Εργασίες

Σενάριο διδασκαλίας Μελέτη περιβάλλοντος Β’ τάξης «Τα φυτά» Λογισμικά: Kidspiration, Hotpotatoes και, Internet Browsers Κλικ εδώ

ΑΝΑΦΟΡΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ/ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ Β΄

Γενικά στοιχεία
Το τμήμα της Β2΄ Τάξης του 2ου Δ. Σ. Ν. Καλλικράτειας έχει 19 μαθητές. Στο σχολείο υπάρχει εργαστήρι πληροφορικής με 10 Η/Υ. Στα πλαίσια της εφαρμογής των δραστηριοτήτων που θα ακολουθήσουν χώρισα τους μαθητές σε 9 ομάδες και δουλέψαμε τις πέντε πρώτες δραστηριότητες στο εργαστήρι πληροφορικής. Την 6η δραστηριότητα την πραγματοποιήσαμε στην τάξη.
Για τις πέντε πρώτες δραστηριότητες επιλέχθηκε το λογισμικό kidspiration, με το οποίο τα παιδιά μπορούν σε ένα απλό, ελκυστικό και εύχρηστο περιβάλλον και μέσα από μια ποικιλία δραστηριοτήτων, να χειριστούν τον υπολογιστή και να οικοδομήσουν τη νέα γνώση σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί.
Αφού εγκατέστησα το λογισμικό kidspiration στους υπολογιστές αποθήκευσα σε κάθε έναν από αυτούς αρχείο με το όνομα «τοποθέτηση φύλλων» για την πρώτη δραστηριότητα.

1η Δραστηριότητα

«Γνωριμία με το λογισμικό kidspiration»

Ημερ/νια: 26-03-2010

Στόχοι:
Να γνωρίσουν τα παιδιά το λογισμικό ( να ψάχνουν στη βιβλιοθήκη του και με «σύρε και άσε» του ποντικιού να μεταφέρουν εικόνες στην οθόνη εργασίας του)
Να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να συνεργαστούν
Να εμπλουτίσουν τον προφορικό τους λόγο και την εκφραστική τους ικανότητα.

Από την επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή οι μαθητές ανοίγουν την αποθηκευμένη εργασία.
Πατώντας στο παραπάνω εικονίδιο, το λογισμικό μας μεταφέρει σε ένα περιβάλλον όπου τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν τα ίδια ένα δέντρο, μεταφέροντας σε αυτό πρώτα τα φύλλα του και από τη βιβλιοθήκη του λογισμικού να επιλέξουν ένα κόκκινο μήλο και να το σύρουν πολλές φορές στα κλαδιά του. Στη συνέχεια είχαν τη δυνατότητα να σύρουν και άλλα φυτά στην οθόνη εργασίας.
Η δραστηριότητα κύλησε ομαλά και άρεσε ιδιαίτερα στα παιδιά. Το περιβάλλον εργασίας του kidspiration τα ενθουσίασε. Συνεργάστηκαν μεταξύ τους όπου χρειάστηκε και έδειξαν ιδιαίτερη χαρά και ενδιαφέρον. Οι στόχοι που τέθηκαν επιτεύχθηκαν.

2η Δραστηριότητα

«Διαχωρίζουμε τα φυτά σε δέντρα-θάμνους-πόες»

Ημερ/νια: 15-04-2010

Στόχοι:
Να εξοικειωθούν οι μαθητές περισσότερο με το λογισμικό kidspiration
Να ταξινομήσουν τα φυτά σε δέντρα, θάμνους, πόες
Να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να συνεργαστούν
Να εμπλουτίσουν τον προφορικό τους λόγο και την εκφραστική τους ικανότητα.

Με αφόρμηση εικόνες του βιβλίου, από το κεφάλαιο τα φυτά, συζητήσαμε με τους μαθητές για τα διάφορα είδη των φυτών (μικρά, μεγάλα, με λεπτό ή χοντρό βλαστό, μονοετή ή πολυετή κτλ και καταλήξαμε στο διαχωρισμό τριών κατηγοριών (πόες, θάμνοι, δέντρα)
Από την επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή οι μαθητές άνοιξαν την
αποθηκευμένη εργασία πατώντας το αντίστοιχο εικονίδιο.
Πατώντας στο παραπάνω εικονίδιο, το λογισμικό μας μετέφερε σε ένα περιβάλλον όπου οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να σύρουν με το ποντίκι τους εικόνες με διάφορα είδη φυτών μέσα σε τρία κυκλάκια-κατηγορίες (δέντρα, θάμνους, πόες) (Φύλλο εργασίας 2).
Η δραστηριότητα κύλησε ομαλά και άρεσε ιδιαίτερα στα παιδιά. Συνεργάστηκαν μεταξύ τους όπου χρειάστηκε και έδειξαν ιδιαίτερη χαρά και ενδιαφέρον. Οι στόχοι που τέθηκαν επιτεύχθηκαν. Ο χρόνος ήταν αρκετός για να συμπληρώσουν και από τη βιβλιοθήκη του λογισμικού μερικά ακόμη φυτά.

3η δραστηριότητα

«Τα μέρη των φυτών»

Ημερομηνία 16 -4-2010

Στόχοι :
Να μάθουν οι μαθητές να διακρίνουν τα κύρια μέρη των φυτών

Χρησιμοποιώντας τις εικόνες του βιβλίου και τα εισαγωγικά κείμενα συζητήσαμε με τους μαθητές για τα μέρη του φυτού. Έγινε παρουσίαση των ριζών , κορμών και φύλλων διαφόρων φυτών στη τάξη. Άνοιξαν την αποθηκευμένη σελίδα εργασίας στο Kidspiration με το όνομα «ρίζες» και ταξινόμησαν τα κύρια μέρη των φυτών.
Η δραστηριότητα κύλησε ομαλά και άρεσε στα παιδιά.

4η Δραστηριότητα

«Ξεχωρίζουμε τους κορμούς από τους βλαστούς»__

Ημερ/νια: 22-04-2010

Στόχοι:
• Να ξεχωρίσουν οι μαθητές τους κορμούς από τους βλαστούς
• Να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να συνεργαστούν
• Να εμπλουτίσουν τον προφορικό τους λόγο και την εκφραστική τους ικανότητα.

Με το σύνολο των μαθητών βγήκαμε στον περίβολο του σχολείου, παρατηρήσαμε διάφορα είδη φυτών και επικεντρώσαμε την προσοχή μας στους βλαστούς. Καταλήξαμε ότι υπάρχουν δύο βασικά είδη: οι βλαστοί από ξύλο (κορμοί) σε δέντρα και θάμνους και οι πράσινοι, τρυφεροί, λεπτοί βλαστοί στις πόες. Στη συνέχεια, στο εργαστήρι Η/Υ, από την επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή οι μαθητές άνοιξαν την αποθηκευμένη εργασία πατώντας το αντίστοιχο εικονίδιο.
Πατώντας στο παραπάνω εικονίδιο, το λογισμικό μας μετέφερε σε ένα περιβάλλον όπου οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να σύρουν με το ποντίκι τους εικόνες με διάφορα είδη βλαστών μέσα σε δύο κυκλάκια-κατηγορίες (κορμοί, βλαστοί) (Φύλλο εργασίας 4).
Η δραστηριότητα άρεσε στα παιδιά και εργάστηκαν με χαρά. Συνεργάστηκαν μεταξύ τους όπου χρειάστηκε και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον. Οι στόχοι της δραστηριότητας επετεύχθησαν . Ο χρόνος ήταν αρκετός για την ολοκλήρωση της εργασίας.

5η Δραστηριότητα (Αξιολόγηση)

«Συνθέτοντας φυτά από τα κύρια μέρη τους»

Ημερ/νια: 28-04-2010

Στόχοι:
• Οι μαθητές να καταφέρουν να αναγνωρίσουν τα κύρια μέρη συγκεκριμένων φυτών και να τα συνθέσουν φτιάχνοντας τα φυτά

Στο εργαστήριο οι μαθητές και από την επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή τους άνοιξαν την αποθηκευμένη εργασία πατώντας το αντίστοιχο εικονίδιο. Πατώντας στο παραπάνω εικονίδιο, το λογισμικό μας μετέφερε σε ένα περιβάλλον όπου οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να σύρουν με το ποντίκι τους εικόνες με ρίζες, βλαστούς, φύλλα συγκεκριμένων φυτών και στη συνέχεια να συνθέσουν τρία διαφορετικά φυτά. (Φύλλο εργασίας 5).
Η δραστηριότητα άρεσε πολύ στα παιδιά και με αμείωτο ενδιαφέρον την ολοκλήρωσαν. Η συνεργασία για τις περισσότερες ομάδες ήταν απαραίτητη και εποικοδομητική. Υπήρξε στην αρχή η δυσκολία σε αρκετούς να τοποθετήσουν σωστά τα κύρια μέρη στα αντίστοιχα φυτά. Ύστερα από πολλούς συνδυασμούς και συζητήσεις κατέληξαν στα σωστά αποτελέσματα. Οι στόχοι επετεύχθησαν . Ο χρόνος ήταν αρκετός.

6η Δραστηριότητα (Αξιολόγηση)

«Το φυτοσταυρόλεξο»

Ημερ/νια: 4-05-2010

Στόχοι:
• Οι μαθητές να καταφέρουν να απαντήσουν σωστά σε ερωτήσεις κατανόησης όλης της ενότητας «τα φυτά».

Στη σχολική τάξη οι μαθητές πήραν το φύλλο εργασίας 6 που περιελάμβανε ένα σταυρόλεξο με ερωτήσεις όλης της ενότητας « τα φυτά ». Συζητήσαμε τον τρόπο γραφής του (λέξεις κάθετα και οριζόντια). Οι μαθητές συμπλήρωσαν το σταυρόλεξο αρκετά εύκολα και χωρίς άλλες δυσκολίες. Στη συνέχεια ζωγράφισαν σε σελίδα Α4 φυτά και έγραψαν δίπλα στα κύρια μέρη τους τα ονόματά τους, καθώς και το όνομα του είδους του φυτού (δέντρο, θάμνος, πόα).
Η δραστηριότητα κάλυψε όλο το χρόνο του μαθήματος και άρεσε στα παιδιά. Οι στόχοι επετεύχθησαν για όλους τους μαθητές.

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License